zondag 26 mei 2013

Kaart Belize en Belmopan - Midden-Amerika Vakantie Topografie

Kaart Belize, reliëf, steden, topografie: CIA
Belize is een land in Centraal-Amerika met 307.899 inwoners (2009). De hoofdstad is Belmopan en de officiële taal van het land is Engels. Vroeger heette het land Brits-Honduras.

Belize grenst in het noordwesten aan Mexico in het westen en zuiden aan Guatemala. In het oosten ligt het land aan de Caribische Zee.

In het zuiden ligt het land aan de Golf van Honduras. Ook Guatemala en Honduras liggen aan deze golf.

Belize ligt op het schiereiland Yucatán.

Belize heeft een kust van 280 kilometer lengte. Voor de kust liggen koraalriffen en vele zandige koraaleilandjes.

Langs het Barrièrerif van Belize liggen veel kleine eilanden. Dit zijn de zogenoemde Cayes. Bekendste cayes zijn Ambergris Caye, Caye Caulker, Caye Chapel, St. Georges Caye, Tobacco Caye en South Water Caye.

Rivieren
Het grootste deel van de vele rivieren in Belize ontspringt op het centrale bergmassief, het Mayagebergte.

Klimaat en vakantie
Belize kent een subtropisch klimaat. In het moerassige kustgebied variëren de temperaturen van 10 tot 35,5 °C. De passaat heeft meestal een temperende uitwerking op de hitte.

Het binnenland van het land kent grotere temperatuurschommelingen. Het land wordt regelmatig getroffen door verwoestende orkanen.

Het Barrièrerif van Belize is het langste barrièrerif op het noordelijke halfrond. Het is het tweede rif na het Australische Groot Barrièrerif. Het gebied trekt veel duikers.

Caracol is een oude stad van de Maya. De plaats ligt in de heuvels in het district Cayo.

Een van de beroemdste bezienswaardigheden in het land is Xunantunich. Dit is een complex van Mayaruïnes in het westen van het land, nabij de grens met Guatemala. Het complex bestaat uit 6 pleinen met 25 tempels en paleizen.

Steden Belize
Naast de hoofdstad: Belmopan zijn een aantal andere belangrijke steden in Belize: Belize City, Benque Viejo, Big Creek, Corozal, Caledonia, Dandriga, Hopkins Village, Hill Bank,Indian Church, Orange Walk.

Punta Gorda, San Miguil. Sierra De Agua, Red Bank, Stan Creek, Middlesex, San Ignacio, Palmar Camp,Monkey River, Caseremo Palma, San Antonio.

Het vliegveld Philip Goldson International Airport ligt ongeveer 15 km ten noorden van Belize-Stad.

Belangrijkste havens zijn Belize City en Dangriga.

Belize steden: kaart CIA

Kaart Belize
Belize grenst aan Mexico en Guatemala. In het oosten ligt het land aan de Caribische Zee. De hoofdstad van het Midden-Amerikaanse land is Belmopan.

Kaart Belize, steden, wegen, rivieren, meren, topografie: CIA