zondag 16 juni 2013

Kaart Panama en Panama-City - Panamakanaal Vakantie Amerika

Kaart Panama: CIA
Panama heet voluit de Republiek Panama. Het is een land in Centraal-Amerika met 3.360.474 inwoners (2009). De hoofdstad is Panama-Stad en de officiële taal van het land is Spaans.

Panama grenst in het westen aan Costa Rica en in het oosten aan Colombia.

In het noorden ligt het land aan de Caribische Zee en in het zuiden aan de de Golf van Panama en de Grote Oceaan. De zeeën staan met elkaar in verbinding door het Panamakanaal.

Eilanden Panama
Tot Panama horen ruim 600 kleine eilanden in de Caribische Zee. Dit zijn de Archipel van Bocas del Toro en de Archipel van Las Mulatas

In de Grote Oceaan telt Panama ruim 1000 eilandjes, met onder meer de Archipel van Las Perlas in de Golf van Panama, waarvan het Isla Coiba en het Isla del Rey de grootste zijn.

De San Blas-eilanden (Archipiélago de San Blas) zijn een archipel van 357 eilanden voor de Caribische kust van Panama, ten oosten van het Panamakanaal.

Provincies en comarca's Panama
Panama is bestuurlijk ingedeeld in negen provincies en vijf Indiaanse gemeenschappen, zogenoemde comarca's. Drie van deze gemeenschappen hebben de status van provincie.

De provincies zijn Bocas del Toro, Chiriquí, Coclé, Colón, Darién, Herrera, Los Santos, Panama en Veraguas.

De comarca's die de status van een provincie hebben zijn Emberá-Wounaan, Kuna Yala en Ngöbe-Buglé

De comarcas Kuna de Madugandí is een deel van de provincie Panama, Kuna de Wargandí is een deel van de provincie Darién.

Cordillera de Talamanca
In het grensgebied met Costa Rica ligt het gebergte Cordillera de Talamanca. Hier ligt de Volcán Barú, die met een hoogte van 3.474 meter het hoogste punt van het land is.

Klimaat en vakantie
Panama kent een tropisch regenklimaat. De meeste neerslag valt langs de kust en in het oosten. De droge periode valt tussen mei en december.

De temperatuur is het gehele jaar is hoog en gelijkmatig. Aan de kust is het overdag gemiddeld 27 °C en ‘s nachts gemiddeld 18 °C.

Panama is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige en veelzijdige natuur, historische bezienswaardigheden, de stranden en de steden.

De hoofdstad Panama is het economische, bestuurlijke en culturele centrum van het land. Het is de zetel van het parlement, de residentie van de president en de zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop.

Steden Panama
Naast de hoofdstad Panama-Stad zijn een aantal belangrijke steden in Panama: San Miguelito, Tocumen, David, Arraiján, Colón, Las Cumbres, La Chorrera, Pacora, Santiago de Veraguas, Chitré, Vista Alegre, Chilibre, Cativá, Nuevo Arraiján.

Kaart steden Panama: CIA

Kaart Panama
Panama grenst aan Costa Rica en Colombia. In het zuiden ligt het Midden-Amerikaanse land aan de de Golf van Panama en de Grote Oceaan en in het noorden aan de Caribische Zee.

Kaart Panama topografie: CIA