zaterdag 16 februari 2013

Kaart Guatemala en Guatemala-Stad - Midden-Amerika

Kaart Guatemala, steden, wegen, rivieren: VN
Guatemala heet officieel de Republiek Guatemala (República de Guatemala). Het is een land in Midden-Amerika met 13.276.517 inwoners (2009). De hoofdstad is Guatemala-Stad en de officiële taal van het land is Spaans.

Guatemala grenst in het oosten aan Honduras en El-Salvador, in het noorden en westen aan Mexico en in het noordoosten aan Belize.

Departementen Guatemala
Guatemala is bestuurlijk onderverdeeld in 22 departementen. Dit zijn Alta Verapaz, Baja Verapaz, Chimaltenango, Chiquimula, El Progreso, Escuintla, Guatemala, Huehuetenango, Izabal.

Jalapa, Jutiapa, Petén, Quetzaltenango, Quiché, Retalhuleu, Sacatepéquez, San Marcos, Santa Rosa, Sololá, Suchitepéquez, Totonicapán en Zacapa.

Rivieren en meren
De rivieren in Guatemala die uitmonden in de Grote Oceaan zijn kort. Van de rivieren die uitmonden in de Golf van Honduras zijn de belangrijkste de Río Motagua en de Río Polochic.

De Río Usumacinta stroomt in noordelijke richting naar de Golf van Mexico.

In Guatemala ligt een aantal grote meren, waaronder de Lago de Izabal, het Atitlánmeer, Lago de Amatitlán, Lago del Petén en het Lago de Guija.

Klimaat en vakantie
Het noorden en de kuststreken van Guatemala kennen als gevolg van de lage ligging een warm, vochtig klimaat.

De gemiddelde temperatuur van deze ‘tierra caliente’ is ongeveer 27 °C. De periode van mei tot oktober is de regentijd.

De ‘tierra templada’, gelegen tussen 910 en 2.440 meter, heeft een gemiddelde temperatuur van 7,5 °C in december en januari en 29 °C in maart en april.

Het gevarieerde klimaat zorgt in Guatemala voor een rijke flora en fauna.

Het berggebied Sierra Madre, in het zuiden van het land, heeft een hoogte van meer dan 2.000 meter. Het plateau is omzoomd door meer dan dertig vulkanen, waaronder de Tajamulco (4.220 m) en de Tacaná (4.093 m).

Een aantal toeristische hoogtepunten zijn het Atitlán-meer, de oude hoofdstad Antigua Guatemala, de historische Maya-stad Tikal ii Petén, het Lago Izabal met de Rio Dulce en Livingston aan de Caraïbische kust.

Een aantal steden die bij toeristen bijzonder in trek zijn, zijn: Antigua Guatemala, Quetzaltenango en Chichicastenango.

In Guatemala-Stad zijn veel musea, waaronder het Museum voor Archeologie en Etnologie, waar een grote collectie kunst van de Maya's is te bewonderen.

Steden Guatemala
De hoofdstad Guatemala-Stad is de grootste stad van Guatemala. Een aantal andere steden zijn: Mixco, Villa Nueva, Petapa, San Juan Sacatepéquez, Quetzaltenango, Escuintla, Chimaltenango, Chichicastenango, Huehuetenango.

Kaart steden Guatemala: CIA

Kaart Guatemala
Guatemala grenst aan Honduras, El-Salvador, Mexico en Belize. De hoofdstad van het Midden-Amerikaanse land is Guatemala-Stad.

Kaart Guatemala, topografie, steden, wegen, rivieren: CIA

Kaart Guatemala, reliëf: CIA